
מערכות בינה עסקית BI (באנגלית: Business intelligence, בראשי תיבות: BI) קיימות בעולם שנים רבות.
בינה עסקית BI היא תחום בטכנולוגיית המידע העוסק בבניית מערכות העוזרות לארגון להפיק מידע משמעותי מבחינה עסקית מתוך מכלול הנתונים הנאספים על ידיו.
מערכות הבינה העסקית מספקות מידע היסטורי, מידע עכשווי ותחזיות בנוגע לפעילות העסקית, ובעזרתן ניתן לאתר דפוסים משמעותיים לניהול של הארגון, וליצור דוחות, התראות ואיתותים לצורך קבלת החלטות ניהוליות.
תפקיד מערכות אלו הוא להפוך נתונים שנצברים למידע, אשר יסייע למקבלי ההחלטות בארגון או בחברה, לקבל החלטות מושכלות, על פי הידע שנצבר ולא על פי תחושות בטן.
בשווקים עם חוסר וודאות גדול, שווקים שמשתנים במהירות תכופה ונדרשת תגובה מהירה לשינויים ממקבלי ההחלטות, היה צורך בכלים אשר יתנו מענה מהיר, לצרכים זה.
לנישה זו, נכנסו מערכות הבינה BI.
לגשר על הפער בין נתונים לקבלת החלטות
מקורו של הצורך ב-BI הוא הגידול העצום בכמות הנתונים הנאספים בארגון (אלו מכונים לעיתים "Big Data"), אשר מקשה על ניתוחם הידני, ללא כלים לאישוש והבטחת אמינות של המסקנות.
מערכות בינה עסקית BI כוללות שיטות מגוונות למחקר נתונים. חלק מהשיטות מתייחסות גם לתפעול הנתונים והכשרתם לצורכי ניתוח והפקת מסקנות.
אחת השיטות המרכזיות בבינה עסקית, והבסיס של BI לשימושי מידע ארגוני, היא כריית מידע.
עם התקדמות השנים גם כלי ה BI השתפרו ומכלים שדרשו פיתוח יקר ומורכב, מה שנתן מענה רק לחברות בעלי הון ואמצעים, הפכו כלי ה BI לנגישים גם לחברות ולעובדים מן המניין, מערכות משתמשות בטכנולוגיית הענן (כגון: Power BI פאוור בי.איי), מה שהפך את מערכות אלו זמינות לכל ארגון, קטן כגדול.
מה שהצריך בעבר משאבים רבים למערכות יקרות מאוד והמון זמן לפתח מערכת שתדע לנתח כמויות גדולות מאוד (Big Data), הפך בשנים האחרונות זמין לכל דורש וקיצר את זמן הפיתוח לכדי עשירית מהזמן שבעבר.
כאמור, מערכת ה BI נועדה לתת כלי ניהולי למקבלי ההחלטות, כאשר מערכות אלו יכולות לייעל את החברה בכך שיכולות מחד להקטין עלויות של החברה/ארגון, ולהגדיל הכנסות מאידך.
ובשורה תחתונה, להגדיל את רווחי החברה ולגרום לצמיחה.